Σελίδα 1 από 1

Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 16, 2008 9:34 pm
από maria
Η λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται ανάμεσα στο νομό Αιτωλοακαναρνίας και Ευρυτανίας όπου και χωρίζει τους δύο νομούς και είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Οι δύο νομοί ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής. Σε άλλο σημείο υπάρχει και η Γέφυρα της Τατάρνας κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι.
Εικόνα
Η λίμνη απέχει περίπου 60χλμ από το κέντρο του Αγρινίου και περίπου 57 από το κέντρο του Καρπενησίου. Η πρόσβαση στην λίμνη γίνεται από το οδικό δίκτυο που ενώνει τις δύο πόλεις. Μία διαδρομή μαγευτική που μπροστά στους επισκέπτες αποκαλύπτεται η άγρια ομορφιά του τόπου.
Δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος των κρεμαστών το 1969 από την συσσώρευση των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Οι ποταμοί συλλέγουν τα νερά των δυτικών και νότιων περιοχών της κεντρικής ζώνης της οροσειράς της Πίνδου και έτσι σχηματίζεται μία λεκάνη απορροής, με επιφάνεια 3.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έχει επιφάνεια 81 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστη χωρητικότητα 4.750.000.000 κυβικά μέτρα.
Όταν έγιναν όλα τα έργα και ολοκληρώθηκε η ανύψωση του φράγματος (1963), δεκάδες χωριά, γεφύρια και εκκλησίες, πολλά σπουδαία μνημνεία μιας μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς, διαγράφηκαν από το χάρτη, όταν τα νερά κάλυψαν την προκαθορισμένη περιοχή. Ανάμεσα τους και ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής, κτίσμα του 8ου αιώνα, που ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. (Κάποιες εικόνες και τοιχογραφίες - ότι διασώθηκε απ' αυτόν - ανυπολόγιστης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, φυλάσσονται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών). Όμως ο κυρίως ναός βυθίστηκε για πάντα στο νερό.
Εικόνα
Ποταμός ΑχελώοςΛίγα λόγια για τους ποταμούς που συρρέουν στην λίμνη. Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος είναι ο κυριότερος ποταμός της περιοχής. Έρχεται από την Ήπειρο, ανοίγοντας τη μοναδική πύλη προς τα πεδινά και συμπαρασύροντας τα υπόλοιπα ποτάμια της Ευρυτανίας προς τον κάμπο του Αγρινίου. Σημειώνει τα δυτικά όρια της Ευρυτανίας με την Αιτωλοακαρνανία , πηγάζει από το όρος Λάκμος του Μετσόβου, (σε υψόμετρο 2.000 μ. στην κεντρική Πίνδο), διανύει μία διαδρομή 200 χλμ χαράζοντας με την κοίτη του το σύνορο του νομού Ευρυτανίας με το νομό Αιτωλίας και Ακαρνανίας και χύνεται στη Θάλασσα εκεί που ο Πατραϊκός κόλπος συναντά το Ιόνιο πέλαγος και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Το μήκος φτάνει τα 225 km, και είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας. Έχει υποστεί ουσιαστικές αλλοιώσεις από την κατασκευή των 4 Υδροηλεκτρικών φραγμάτων για την παραγωγή ενέργειας (Κρεμαστών με 4.700 x 106 m3, Καστρακίου με 1.000 x 106 m3, Ταυρωπού με 400 x 106 m3 και Στράτου με 150 x 106 m3), αλλά και την άρδευση άλλων περιοχών.
Εικόνα
Ο Αγραφιώτης είναι καθαρά ευρυτανικός παραπόταμος του Αχελώου, έχει μήκος 225 km και διαιρεί την περιοχή σε Ανατολικά και Δυτικά Άγραφα. Προχωρά ανάμεσα από τις απόκρημνες βουνοκορφές του ορεινού αυτού συγκροτήματος. Διαρρέει μια περιοχή με μεγάλες κλίσεις, που ομαλοποιούνται από το Κερασοχώρι μέχρι τη λίμνη των Κρεμαστών όπου καταλήγει.
Ο Ταυρωπός ή Μέγδοβας ή Φείδαρης είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος παραπόταμος του Αχελώου, παρά τα φράγματα, (Κρεμαστών και Ταυρωπού), που κατασκευάστηκαν αργότερα από τη ΔΕΗ και μειώνουν τη διαδρομή του. Είναι το μοναδικό ποτάμι που αποτολμά μια εγκάρσια τομή στην Πίνδο. Έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση και σχηματίζει πολλές καμπυλότητες, στις οποίες οφείλεται και το αρχαίο του όνομα Κάμπυλος. Χαρακτηριστικό του ποταμιού είναι ότι στα δροσερά νερά του εκτρέφεται ντόπια πέστροφα η οποία φτάνει μέχρι τις πηγές του. Ο Μέγδοβας , προσφέρει δυνατότητες για rafting και δυνατές συγκινήσεις. Η εναλλακτική κάθοδος του ποταμού με πλωτά μέσα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τα πληρώματα.
Ποταμός Τρικεριώτης Ο Τρικεριώτης σχηματίζεται από τον Κρικελοπόταμο και τον Καρπενησιώτη και διέρχεται από τον Αγαλιανό (της Αιτωλοακαρνανίας, τώρα). Οι συνεχείς στροφές του και το ονομαστό rock garden δημιουργούν ένα σκηνικό υγρού σασπένς. Καθώς ο ποταμός οδηγείται στην λίμνη, στις εκβολές έχει δημιουργηθεί ένα παραμυθένιο τοπίο όπου ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στα νερά του.

Re: Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 16, 2008 9:42 pm
από skippybi
ποιός σε ρώτησε?????? :lol: :lol: :lol:ευχαριστούμε για τα 'ταξίδια' που μας προσφέρεις Μαρία!!!!!!!!!!! ;) :bow: :bow: :bow:

Re: Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 16, 2008 9:48 pm
από maria
:angry: :angry:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ειναι μέρος από την εκδρομή που θα πάμε.Θα έρθεις??

Re: Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 16, 2008 10:09 pm
από skippybi
maria έγραψε::angry: :angry:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ειναι μέρος από την εκδρομή που θα πάμε.Θα έρθεις??

πού και πότε???????

δεν έχω δει το πόστ ακόμα... :oops: :oops: :oops:

Re: Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 16, 2008 10:22 pm
από maria
skippybi έγραψε:δεν έχω δει το πόστ ακόμα... :oops: :oops: :oops:


:cuss: :cuss: :cuss: :cuss:

:fight: :fight: :fight: :fight:

:angry: :angry: :angry:

viewtopic.php?f=11&p=7404#p7404
Την Δευτέρα με τον κηδεμόνα σου.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Re: Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 16, 2008 10:35 pm
από skippybi
Δευτέρα δε μπορώ θα πάω Αθήνα!!! :lol: :lol: :lol:

Re: Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιαν 13, 2014 11:44 am
από kostas6a3
Η πρώτη φωτογραφία του άρθρου είναι δική μου και έχει δημοσιευθεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη μου αλλά και χωρίς να γίνεται αναφορά στο όνομά μου. Παρακαλώ για την άμεση διαγραφή.

Re: Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιαν 13, 2014 2:08 pm
από admin
kostas6a3 έγραψε:Η πρώτη φωτογραφία του άρθρου είναι δική μου και έχει δημοσιευθεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη μου αλλά και χωρίς να γίνεται αναφορά στο όνομά μου. Παρακαλώ για την άμεση διαγραφή.


Η φωτογραφία σας αντικατάσταθηκε.

Re: Η λίμνη Κρεμαστών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιαν 27, 2014 10:18 am
από gmak
δεν υπάρχει σωτηρία :evil: :evil:

απο το 2008... :!: