Μονή Αγ.Γεωργίου Μυροφύλλου

Φωτογράφηση της Φύσης, του Ανθρώπου, του Πολιτισμού.

Μονή Αγ.Γεωργίου Μυροφύλλου

Δημοσίευσηαπό pajerinho » Κυρ Δεκ 06, 2009 12:56 am

κείμενα: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
φωτογραφίες: http://www.4x4fun.gr (Ημερομηνία λήψης: 30 Νοε 2009)Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στα ΝΔ της κοινότητας Μυροφύλλου και στα όρια των νομών Τρικάλων και Άρτας. Είναι χτισμένο σε ένα φυσικό άνδηρο ανάμεσα σε δύο παραποτάμους του Αχελώου.

Εικόνα

Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης της μονής είναι άγνωστη. Κατά μια άποψη πρόκειται για τη μονή που ως « μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου εις Ασπροπόταμον? αναφέρεται σε χρυσόβουλο του έτους 1336, όπου και η αναφορά του Μυροφύλλου ως « Μυρόκοβο?.

Εικόνα

Η ιστορία του μοναστηριού αρχίζει επίσημα το 1618. Το έτος αυτό κτίστηκε ο ναός της Θεοτόκου στη θέση παλιότερου ναού που κάηκε και η ύπαρξη του οποίου τεκμηριώνεται από σωζόμενα λειτουργικά βιβλία του που τυπώθηκαν στα ενετικά τυπογραφεία του 16ου αιώνα. Ο ναός της Θεοτόκου με το παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών, που προστέθηκε σε αυτόν σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση, αποτελούσε το καθολικό της μονής ως το 1815, οπότε και χτίστηκε το νέο καθολικό.

Εικόνα

Η ανέγερση του νέου καθολικού, αφιερωμένου στον Άγιο Γεώργιο, σηματοδοτεί μια νέα ιστορική περίοδο για τη μονή κατά την οποία επεκτείνεται ολόκληρο το μοναστηριακό συγκρότημα. Κτήτορας της νέας μονής, της οποίας η οικοδομική της ανάπτυξη ολοκληρώθηκε το 1836, φέρεται ο παπα-Κοσμάς από το Καρπενήσι. Ο παπα-Κοσμάς ήταν όπως φαίνεται από επιγραφές μέλος της ήδη υπάρχουσας μοναστικής κοινότητας, αν και άλλες πηγές τον αναφέρουν και ως αρχηγό ομάδας κλεφτών της περιοχής.

Εικόνα

Στην προσωπικότητα και την επαναστατική δράση του παπα-Κοσμά, στην ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι η μονή κατά τη δεύτερή της φάση τουλάχιστον χτίστηκε με χρήματα της Φιλικής Εταιρείας και κυρίως στη γεωγραφική της θέση οφείλεται η εκτίμηση ότι το μοναστήρι αποτελούσε πολεμικό καταφύγιο των κλεφτών κατά του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Εικόνα

Η μονή που στην απογραφή του 1881 καταγράφεται με οκτώ μοναχούς διαλύθηκε την δεκαετία του 1930, τα κτήματά της πουλήθηκαν και υπήχθη στη μονή Γκούρας. Η κατολίσθηση του 1963 και ο σεισμός του 1967 επέφεραν καταστροφές στα κτίρια μονής και στον κεντρικό οικισμό του Μυροφύλλου.

Εικόνα

Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από ένα μεγάλο τετράπλευρο οχυρωματικό περίβολο, στον οποίο εισέρχεται κανείς μέσω ενός πυλώνα. Εσωτερικά του περιβόλου αναπτύσσονται, διαδοχικά, τα κτίσματα του ναού του Αγίου Γεωργίου και του ναού της Θεοτόκου με το παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών.

Εικόνα

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένα μονόχωρο καμαροσκέπαστο κτίσμα, κατάγραφο με τοιχογραφίες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν το 1869/70 από τους Σαμαριναίους ζωγράφους Αθανάσιο και Γεώργιο. Ο ναός του Γενεσίου της Θεοτόκου με το παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών βρίσκεται προσκολλημένος στη δυτική πτέρυγα της μονής. Είναι μονόχωρος και καλύπτεται με ημικυκλική καμάρα. Καταλαμβάνει το ισόγειο του κτίσματος ενώ πάνω από αυτόν διαμορφώνεται το μικρό παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών. Και οι δύο χώροι κοσμούνται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα 1614/1622 και 1738 αντίστοιχα.

Εικόνα


Στη δυτική πτέρυγα της μονής διαμορφώνεται η τραπεζαρία, το αρχονταρίκι και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Τελευταίες ανασκαφικές έρευνες σε θέση κοντά στη μονή έφεραν στο φώς θεμέλια ναού και νεκροταφείο της υστεροβυζαντινής περιόδου.

Εικόνα

Η τελευταία μελέτη κατασκευής του άνω ρού του Αχελώου προβλέπει τη διάσωση της μονής από την κατάκλιση.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Where the streets have no name....
Άβαταρ μέλους
pajerinho
 
Δημοσιεύσεις: 4523
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 15, 2008 11:25 pm

Re: Μονή Αγ.Γεωργίου Μυροφύλλου

Δημοσίευσηαπό soula » Τετ Δεκ 23, 2009 1:24 am

ΔΙΟΝΥΣΗ ΕΧΩ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟ ΓΙ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ Π.Μ ΑΛΛΑ...ΜΑΤΑΙΩΣ ΕΧΩ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ...ΕΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΕΣΕΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΘΑ ΣΤΟ ΣΤΕΙΛΩ ΜΕ ΜΥΝΗΜΑ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ Γ.Ν.Κ .ΓΝΩΣΕΙΣ-ΝΕΙΑΤΑ-ΚΟΤΣΙΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΩ ΚΑΝΕΝΑ :sorry: [color=#0000BF][/color]
Άβαταρ μέλους
soula
 
Δημοσιεύσεις: 456
Εγγραφή: Δευτ Οκτ 27, 2008 11:17 am
Τοποθεσία: ΠΑΤΡΑ

Re: Μονή Αγ.Γεωργίου Μυροφύλλου

Δημοσίευσηαπό pajerinho » Δευτ Δεκ 28, 2009 2:59 pm

soula έγραψε:ΔΙΟΝΥΣΗ ΕΧΩ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΝΤΩΝΙΟ ΓΙ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ Π.Μ ΑΛΛΑ...ΜΑΤΑΙΩΣ ΕΧΩ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥ...ΕΑΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΚΑΛΕΣΕΤΟΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΘΑ ΣΤΟ ΣΤΕΙΛΩ ΜΕ ΜΥΝΗΜΑ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ Γ.Ν.Κ .ΓΝΩΣΕΙΣ-ΝΕΙΑΤΑ-ΚΟΤΣΙΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΩ ΚΑΝΕΝΑ :sorry: [color=#0000BF][/color]

Σούλα καλησπέρα!
Τί μήνυμα είναι? Σου έχει έρθει γραπτώς?
Μπορεί φαντάζομαι να φιλοξενήθει στο 4x4fun, αλλά σε κατάλληλη ενότητα.
Στείλ'το κάπως (με πμ για παράδειγμα) ή ανέβασέ το σαν καινούριο θέμα αν σε βολεύει (πχ. στο ευχολόγιο) και το μεταφέρουμε μετά εμείς.
Ή αν χρειαστεί ζήτα την βοήθεια της kitty ή του con-con που είναι εξπερ στα ηλεκτρονικά!

PS. Καθυστέρησα ν' απαντήσω γιατί έλειπα στην Βουλγαρία.
Where the streets have no name....
Άβαταρ μέλους
pajerinho
 
Δημοσιεύσεις: 4523
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 15, 2008 11:25 pm

Re: Μονή Αγ.Γεωργίου Μυροφύλλου

Δημοσίευσηαπό dkossifa2 » Κυρ Σεπ 26, 2010 12:06 pm

ΚΑΛΗΜΕΡΑ...ΕΙΜΑΙ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ!ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΡΟΦΥΛΛΟ!ΠΕΙΤΕ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ Κ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡ ΑΝΤΩΝΙΟ!ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ;;;
dkossifa2
 
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Κυρ Σεπ 26, 2010 11:50 am


Επιστροφή στο ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron