Ατύχημα με αυτοκίνητο αγνώστων στοιχείων

Ατύχημα με αυτοκίνητο αγνώστων στοιχείων

Δημοσίευσηαπό gmak » Πέμ Ιαν 19, 2012 11:13 am

Θα αποζημιωθεί ο παθών και από ποιον θα αναζητήσει την αποζημίωσή του;

Αν και στα περισσότερα τροχαία ατυχήματα τα στοιχεία των εμπλεκομένων σε αυτά οχημάτων είναι γνωστά, ορισμένες φορές προκαλούνται ατυχήματα όπου το πρόσωπο το οποίο ευθύνεται παραμένει άγνωστο.

Παραδείγματα τέτοιας περιπτώσεως αποτελούν τα εξής: 1) Κατά τη διάρκεια της νύχτας αυτοκίνητο το οποίο κινείται χωρίς να έχει αναμμένα τα φώτα πορείας του χτυπάει κάποιον πεζό και στη συνέχεια εξαφανίζεται χωρίς να σταματήσει στον τόπο του ατυχήματος. 2) Αυτοκίνητο προσκρούει σε άλλο σταθμευμένο όχημα στο οποίο προκαλεί ζημιές και φεύγει χωρίς να αφήσει τα στοιχεία του στον ζημιωθέντα οδηγό.

Τι γίνεται λοιπόν στις περιπτώσεις αυτές; Θα αποζημιωθούν τα παθόντα πρόσωπα; Για τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς και για κάθε άλλη περίπτωση όπου το πρόσωπο το οποίο έχει την ευθύνη για την πρόκληση του ατυχήματος παραμένει άγνωστο, το βάρος της ευθύνης της αποζημίωσης των παθόντων προσώπων έχει το Επικουρικό Κεφάλαιο, στη φύση και τη λειτουργία του οποίου έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο τεύχος.

Βέβαια, για να θεμελιωθεί ευθύνη του Επικουρικού Κεφαλαίου για την καταβολή αποζημίωσης στον παθόντα, θα πρέπει να μην ήταν αντικειμενικά δυνατή η εξακρίβωση των στοιχείων του υπεύθυνου για το ατύχημα προσώπου.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν κατά τη διάρκεια ελιγμών παρκαρίσματος προκληθούν ζημιές σε ήδη σταθμευμένο όχημα και ο οδηγός του, ο οποίος ήταν παρών τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν φροντίσει να καταγράψει τα στοιχεία του άλλου αυτοκινήτου, επειδή δεν θεωρεί ότι το αυτοκίνητό του υπέστη κάποια ζημιά, στην συνέχεια όμως διαπιστώσει ότι προκλήθηκε ζημιά, δεν μπορεί να αναζητήσει την αποζημίωση για την ζημιά αυτή που υπέστη από το Επικουρικό Κεφάλαιο, γιατί αντικειμενικά ήταν σε θέση να πληροφορηθεί τα στοιχεία του υπαίτιου οδηγού και δεν το έκανε.

Επίσης το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τον παθόντα και στην περίπτωση που συγκρατήθηκαν από κάποιον παρόντα στον τόπο του ατυχήματος τα στοιχεία του ζημιογόνου αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα ο αριθμός κυκλοφορίας του, γιατί στην περίπτωση αυτή είναι δυνατό να εξακριβωθεί ο ιδιοκτήτης του ζημιογόνουαυτοκινήτουκαι κατ επέκταση και ο οδηγός του κατά την στιγμή του ατυχήματος.

Για τη θεμελίωση λοιπόν της ευθύνης προς αποζημίωση του Επικουρικού Κεφαλαίου στις περιπτώσεις ατυχημάτων όπου ένα από τα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα είναι αγνώστων στοιχείων, ο παθών θα πρέπει να φροντίσει ώστε αφενός μεν να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιος μάρτυρας που να έχει συγκρατήσει τα στοιχεία του ζημιογόνου οχήματος, αφετέρου δε να φροντίσει να εξασφαλίσει τη μαρτυρία κάποιου προσώπου που είδε το ατύχημα το οποίο θα βεβαιώνει το άγνωστο των στοιχείων του ζημιογόνου οχήματος.


Πηγή: autotriti.gr
Άβαταρ μέλους
gmak
 
Δημοσιεύσεις: 8594
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:56 pm
Τοποθεσία: gmak@4x4fun.gr

Επιστροφή στο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης