Τα λαμπάκια του αυτοκινήτου σας

Τα λαμπάκια του αυτοκινήτου σας

Δημοσίευσηαπό gmak » Παρ Μαρ 16, 2012 10:18 am

Εικόνα

Τα λαμπάκια του αυτοκινήτου σας
Κάθε λαμπάκι έχει το δικό του ρόλο στο καντράν του αυτοκίνητου σας. Αν ο πανικός σας κυριεύει σε κάθε αναμμένο λαμπάκι, μάθετε τι ακριβώς σημαίνει καθένα από τα στολίδια του πίνακα οργάνων!
Τα σημερινά αυτοκίνητα κατακλύζονται από λαμπάκια για τις διάφορες λειτουργίες του οχήματος. Αν και πολύ συχνά μια ένδειξη μπορεί να οφείλεται από ηλεκτρονικό μπέρδεμα, πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει κάθε λαμπάκι. Η απαραίτητη στάση για να σιγουρευτούμε για το αν κινδυνεύει ο κινητήρας μας θεωρείται δεδομένη. Παρακάτω περιλαμβάνεται μια λίστα με τα βασικά λαμπάκια κάθε σύγχρονου καντράν αυτοκινήτου.
Εικόνα
Σε περίπτωση που ανάψει το λαμπάκι της θερμοκρασίας πρέπει να σταματήσετε κατευθείαν. Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να φέρει πρόωρο τέλος στη ζωή του κινητήρα σας. Μπορεί η ζημιά να είναι φτηνή και να αφορά κάποιο σκισμένο κολάρο, θερμοστάτης, βεντιλατέρ… αλλά και πολύ πιο σοβαρή όπως η φλάντζα κεφαλής.
Τι πρέπει να κάνω: Περιμένετε πέντε λεπτά για να μη ζεματιστείτε και ελέγξτε προσεκτικά το δοχείο διαστολής του ψυκτικού και αν είναι άδειο συμπληρώστε με νερό ή ψυκτικό υγρό (παραφλού). Αν το δοχείο έχει νερό, μπορείτε να ξεκινήσετε αλλά θα πρέπει να κοιτάτε συνέχεια το δείκτη ή το λαμπάκι της θερμοκρασίας. Για να αφαιρέσετε όση θερμότητα γίνεται από τον κινητήρα, ανοίξτε το καλοριφέρ στο τέρμα ζεστό, κατευθύνοντας τους αεραγωγούς έξω από τα ανοιχτά παράθυρα. Αν το λαμπάκι δεν ανάβει πια, συνεχίστε μέχρι το πλησιέστερο συνεργείο. Αν συνεχίσει να ανάβει, ακινητοποιήστε το αυτοκίνητο και καλέστε γερανό.
Εικόνα
Αν ανάψει το λαμπάκι του λαδιού, αυτό σημαίνει είτε χαμηλή στάθμη είτε πτώση της πίεσης στο κύκλωμα λίπανσης. Αμφότερες και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση του κινητήρα, με σοβαρές συνέπειες.
Τι πρέπει να κάνω: Σταματήστε το αυτοκίνητο σε επίπεδο οδόστρωμα και ελέγξτε τη «βέργα» της στάθμης του λαδιού. Αν λείπει λάδι συμπληρώστε με οποιοδήποτε λάδι βρεθεί. Με την πρώτη ευκαιρία κάνετε και μια αλλαγή λαδιών, αν το λάδι που συμπληρώσατε είναι εκτός προδιαγραφών του κινητήρα σας. Αν το λαμπάκι ανάβει μόνο στις στροφές, δεν πρόκειται για κακή επαφή αλλά για στάθμη λαδιού κοντά στο minimum. Ο αισθητήρας διαπιστώνει έλλειψη λιπαντικού όταν το λάδι μαζεύεται –λόγω φυγόκεντρου- στα τοιχώματα του κάρτερ.

Εικόνα

Το λαμπάκι των φρένων αφορά τα φθαρμένα τακάκια ή την πτώση της στάθμης του υγρού του κυκλώματος των φρένων. Αν πέσει η στάθμη του υδραυλικού υγρού, υπάρχει κίνδυνος να πατήσετε το πεντάλ και να μη φρενάρετε.
Τι πρέπει να κάνω: Σταματήστε για να βρείτε την αιτία του προβλήματος. Αν δεν έχετε αλλάξει τακάκια για κάποιες δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα (η διάρκεια ζωής τους ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης), σίγουρα αυτά έχουν φθαρεί σημαντικά, οπότε συνεχίστε με πιο χαμηλό ρυθμό και προσοχή μέχρι το συνεργείο. Βέβαια υπάρχει και η εκδοχή της διαρροής στο κύκλωμα των φρένων. Ελέγξτε τη στάθμη στο δοχείο υγρών, μέσα στο χώρο του κινητήρα (δείτε πού βρίσκεται αυτό, στο βιβλίο οδηγιών). Αν η στάθμη είναι ασυνήθιστα χαμηλή, μη συνεχίσετε.
Εικόνα
Το λαμπάκι της μπαταρίας αφορά την κατάσταση της μπαταρίας σας ή τον εναλλάκτη που τη φορτίζει. Σε περίπτωση που η μπαταρία σας είναι στα τελευταία της, το λαμπάκι ανάβει πιο σταδιακά. Είναι ανώφελο να φορτίσετε μια παλιά μπαταρία, επιλέξτε να την αντικαταστήσετε.
Αν ο ιμάντας του εναλλάκτη (δυναμό) έχει σπάσει, το λαμπάκι ανάβει συνήθως αμέσως. Βρείτε τον εναλλάκτη στο μηχανοστάσιο και δείτε σε τι κατάσταση είναι ο ιμάντας. Επιπλέον μπορεί η βλάβη να αφορά τον ίδιο εναλλάκτη, οπότε θα πρέπει να αντικατασταθεί.
Τι πρέπει να κάνω: Αν το αυτοκίνητο λειτουργεί κινηθείτε αργά μέχρι το πλησιέστερο συνεργείο ή ηλεκτρολογείο.

Εικόνα
Ανάλογα με το μοντέλο και με τη βλάβη, το λαμπάκι αυτό μπορεί να αναβοσβήνει ή να μένει αναμμένο. Μπορεί η αιτία να βρίσκεται στην ηλεκτρονική διαχείριση (εγκέφαλο) του κινητήρα ή στις σχετικές ηλεκτρικές επαφές. Ανώμαλη λειτουργία του κινητήρα, σκορτσαρίσματα και πτώση της απόδοσης είναι συνήθη συμπτώματα. Επιπλέον σε μοντέλα με αυτόματο κιβώτιο, μπορεί να ειδοποιεί για δυσλειτουργία και στις αλλαγές των σχέσεων.
Τι πρέπει να κάνω: Κινηθείτε προς κάποιο συνεργείο (πιθανό εξουσιοδοτημένο) με κατάλληλο μηχάνημα διαγνωστικού ελέγχου του κινητήρα σας
Εικόνα

Το λαμπάκι του καταλύτη προειδοποιεί για πρόβλημα με τα καυσαέρια του αυτοκινήτου σας.
Τι πρέπει να κάνω: Αν δεν υπάρχουν παρενέργειες στην λειτουργία του κινητήρα ή ύποπτοι καπνοί από την εξάτμιση συνεχίστε κανονικά. Με την πρώτη ευκαιρία επισκεφτείτε κάποιο συνεργείο (πιθανό εξουσιοδοτημένο) με κατάλληλο μηχάνημα διαγνωστικού ελέγχου του κινητήρα σας. Στα πετρελαιοκίνητα που έχουν ενεργό φίλτρο σωματιδίων, μπορεί να χρειάζεται αντικατάσταση το ίδιο το φίλτρο.

Εικόνα

Το λαμπάκι ανάβει όταν ο μηχανισμός υποβοήθησης της υδραυλικής κρεμαγιέρας ή το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του σε περίπτωση της ηλεκτρικής κρεμαγιέρας έχει πρόβλημα. Συνήθως το τιμόνι σκληραίνει, ο χειρισμός γίνεται πιο δύσκολος και χρειάζεται προσοχή.
Τι πρέπει να κάνω: Μη διακινδυνεύσετε να συνεχίσετε σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Το πόσο εύκολα μπορείτε να γυρίζετε το τιμόνι από τέρμα σε τέρμα δεν αρκεί. Μειώστε δραστικά ταχύτητα και σταματήστε στο πρώτο συνεργείο.

Εικόνα

Το λαμπάκι του αερόσακου ενημερώνει για κάποια δυσλειτουργία στο σύστημα ενεργοποίησης του αερόσακου ή των προεντατήρων των ζωνών ασφαλείας. Δεν κινδυνεύετε από απρόσμενο φούσκωμα του αερόσακου. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτός μπορεί να μην ενεργοποιηθεί ή οι προεντατήρες να μην ενεργήσουν όταν υπάρξει πρόσκρουση.
Τι πρέπει να κάνω: Ελέγξτε αρχικά για τυχόν κακή επαφή στα καλώδια των προεντατήρων. Αυτά βρίσκονται κάτω από τα εμπρός καθίσματα. Επισκεφτείτε κάποιο εξουσιοδοτημένο συνεργείο γιατί αυτό μπορεί να επέμβει και σε προβλήματα που είναι δυσκολότερα στη διάγνωση ή να αλλάξει κάποιο ελαττωματικό εξάρτημα.

Εικόνα

Το λαμπάκι αυτό παραπέμπει στη λειτουργία των φρένων ή τη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Δεν χρειάζεται πανικό, το πρόβλημα πιθανόν οφείλεται στη διαχείριση κάποιου από το οδηγικά βοηθήματα. Στην πράξη μπορείτε να συνεχίσετε, αφού οι βασικές λειτουργίες του οχήματος σας δεν επηρεάζονται.
Τι πρέπει να κάνω: Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε να συμβουλευτείτε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Πάραυτα μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι σας, έχοντας στο μυαλό ότι δεν υπάρχει η βοήθεια από τα ηλεκτρονικά συστήματα, που μπορεί να μην λειτουργούν ή να υπολειτουργούν.


GOCAR.GR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣ
Άβαταρ μέλους
gmak
 
Δημοσιεύσεις: 8594
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:56 pm
Τοποθεσία: gmak@4x4fun.gr

Επιστροφή στο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης