Ερύμανθος

Ski, Mountain Bike, Ανάβαση, Trekking, Αναρρίχηση ...

Ερύμανθος

Δημοσίευσηαπό maria » Πέμ Νοέμ 20, 2008 1:12 am

ΕικόναΗ φύση και η ιστορία προίκισαν πλουσιοπάροχα τα βουνά της Αχαΐας ( Παναχαϊκός 1924 μ., Ερύμανθος ή Ωλονός 2.224 μ., Χελμός ή Αροάνια 2355 μ.). Δάση, φαράγγια, σπήλαια, λίμνες και διαρκής οπτική επαφή με τη θάλασσα καθώς «κάθονται» όλα τους σ' ένα μπαλκόνι πάνω από τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό κόλπο. Άφθονα είδη της χλωρίδας και της πανίδας μας, ανάμεσά τους και κάποια σπάνια. Αλλά και τόποι γοητευτικών αρχαιοελληνικών μύθων, μνημεία αρχαίων ναών, θεάτρων και μεσαιωνικών κάστρων, μοναστήρια, αρχιτεκτονικοί και λαογραφικοί θησαυροι.
Γι΄ αυτό οι σχετικές διαδρομές είναι εξαιρετικά ελκυστικές. Χρειάζεται, μόνο, διάθεση και προσοχή. Και πριν απ΄όλα σωστή οργάνωση.
Ο Ερύμανθος,γνωστό από τον Όμηρο ως κατοικία της Αρτέμιδος και του Πάνα, αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Αχαΐας. Ο κύριος όγκος του χωρίζεται σε δύο επιμήκεις οροσειρές. Η δυτική αρχίζει από τη Βλασία και εκτείνεται νότια σε μήκος 33 χλμ. ως το Κακοταροβούνι που αποτελεί έναν από τους κύριους εξώστες του οροπεδίου Φολόης.
Η ονομασία του , Ερύμανθος ή Ωλενός Ερύμανθος παράγεται από το «έρυμα» οχείρωμα (οχειρό) και της Πελασγικής κατάληξης -νθος και Ωλενός, διότι από την θάλασσα παρατηρούμενος παρουσιάζει σχήμα βραχίονα (ωλένης)
Ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού - Πίνδου και στις προστατευόμενες περιοχές "NATURA 2000". Ψηλότερη κορυφή του είναι ο Ωλενός (υψόμετρο 2.224 μ.), του οποίου το όνομα σημαίνει ύψωμα στο σχήμα του οστού της ωλένης.
Σύμφωνα με τη μυθολογία στον Ερύμανθο ζούσε και ο τρομερός κάπρος που τον εξολόθρευσε ο ημίθεος Ηρακλής, γιος του Δία και της Αλκμήνης και κατόπιν, όταν εκτελώντας το 12ο άθλο του διέρχεται από τη Σικελία, σκοτώνει το βασιλιά Έρυκα και φεύγει με την κόρη του "Ψωφίδα" στη Φυγία. Στη Φυγία η Ψωφίδα γεννά δίδυμα τέκνα από τον Ηρακλή, τον Πρόμαχο και τον Εχέφρονα, που γίνονται ηγέτες της Πόλης και μετέπειτα ήρωες των Ψωφιδίων. Κατά αυτήν τη μυθική εκδοχή αρχίζει και η τρίτη δυναστεία των βασιλέων της Ψωφίδας, που συμπίπτει με τη δυναστεία των Ηρακλειδών. Από την προϊστορική εποχή αναφέρονται ακόμη αποικίες των Ψωφιδίων με αρχηγούς τον Ζάκυνθο και τον Δάρδανο, από τους οποίους ο πρώτος εποίκισε τη Ζάκυνθο, δίνοντας στο νησί το όνομά του, αλλά και το κάστρο της πόλης που ονομάζεται Ψωφίδα, ενώ ο δεύτερος, ο Δάρδανος αποίκισε στην περιοχή της Α. Θράκης, όπου βρίσκεται και η περιοχή των Δαρδανελίων
Ο Ερύμανθος διακρίνεται για το άγριο φυσικό του περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, την πυκνή βλάστηση, την πλούσια πανίδα, την εξαιρετική θέα, τις πηγές, τα ρυάκια και τους κοκκινοπράσινους σχιστόλιθους.
Από τον Ερύμανθο πηγάζει ο ποταμός Πείρος, που είναι ο κύριος ποταμός του Δήμου Φαρρών. Εξαιρετικά δημοφιλή μονοπάτια περιμένουν τους λάτρεις της πεζοπορίας, να τα περπατήσουν. Είναι βέβαιο ότι θα γοητευτούν από το καταπράσινο τοπίο και θα αποτυπώσουν πανέμορφες εικόνες της φύσης.
Άβαταρ μέλους
maria
 
Δημοσιεύσεις: 6580
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 9:47 pm
Τοποθεσία: maria@4x4fun.gr

Re: Ερύμανθος

Δημοσίευσηαπό Alexandros » Πέμ Νοέμ 20, 2008 1:19 am

Στα σύνορα με το Νομό Ηλείας, εκεί που χαμηλώνει ο Χελμός, ψηλώνει το όρος Ερύμανθος. Οι Δήμοι Αροανίας, Καλαβρύτων, Τριταίας και Φαρρών μοιράζονται τις ομορφιές και τις χάρες του.
Ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας, λένε …όσοι τον γνώρισαν, είχε έναν απόγονο που οι μετέπειτα Ελληνες τον ...έκαναν βουνό.
Εδώ ζούσε και εκείνος ο φοβερός και τρομερός κάπρος που εξολόθρευσε ο Ηρακλής, λένε … όσοι έκλαψαν τον κάπρο ή δόξασαν το γιό του Δία και της Αλκμήνης.
Πιο σίγουρο απ’ όλα πάντως είναι ότι το βουνό αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων και το ορμητήριο των επαναστατημένων τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και επί Γερμανο - ιταλικής κατοχής.
Το ίδιο πλούσια με την ιστορία του είναι και η ζωή και τα νερά του.
Ο Ερύμανθος ή Ωλενός με υψόμετρο 2.224μ., ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού - Πίνδου και έχει πολλές πηγές στα αλπικά λιβάδια που βρίσκονται πάνω από τα 1.500 μ.

Στο βουνό αυτό θα θαυμάσουμε την ομορφιά που δίνουν οι σχιστόλιθοι οι οποίοι έχουν ένα έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα.
Τα δάση κωνοφόρων με Κεφαλληνιακή ελάτη (Ables cephalonica) που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των βόρειων πλαγιών του όρους χαρακτηρίζονται από καλή δομή και πυκνές συστάδες μέχρι το υψόμετρο των 1.800 - 1.900 μ.
Οι νότιες πλαγιές του όρους καλύπτονται από δάση Κεφαλληνιακής ελάτης και αραιές συστάδες βουνοκυπάρισσου (Juniperus foetidissima) που συναντώνται από υψόμετρο 1.600 -1.700 μ. και πάνω.
Στον Ερύμανθο συναντάμε τον αμανίτη το μυγοκτόνο που δεν είναι άλλος από το μανιτάρι με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες βούλες το οποίο κατατάσσεται στα δηλητηριώδη καθώς προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και μια κατάσταση μέθης και έκστασης αφού διαθέτει παραισθησιογόνες ουσίες.
Εδώ έχει επιλέξει να πετάει και η σπάνια πεταλούδα Ραrnassio Apollo.
Από θηλαστικά θα συναντήσουμε κυρίως ασβούς και από πουλιά κυρίως σταχτοπετρόκληδες και καρβουνιάρηδες καθώς και χιονοψάλτες, χρυσαετούς (στις ορθοπλαγιές των φαραγγιών) αλλά και τα κορακοειδή της αλπικής ζώνης, καλιακούδα (purrhocorax graculus) που είναι κατάμαυρα με χαρακτηριστικό κίτρινο ράμφος.
Και σ’ αυτό το βουνό οι προκλήσεις για τους ορειβάτες και πεζοπόρους προσφέρονται απλόχερα.


ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ
Ωλενός: Η ψηλότερη κορυφή του Ερύμανθου φτάνει στα 2.224 μέτρα. Το όνομά της σημαίνει ύψωμα (ώλενος) στο σχήμα του οστού της ωλένης.
Παρατηρήστε την, για να δείτε αν η λαϊκή φαντασία έκανε καλά τη δουλειά της.

Μουγγίλα: Εδώ βόσκουν αμέριμνα το καλοκαίρι κοπάδια από τα Νεζεροχώρια και τη Βλασία. Η κορυφή βρίσκεται στα 2.169 μέτρα και είναι η δεύτερη ψηλότερη του Ερύμανθου.

Προφήτης Ηλίας: Η τρίτη σε ύψος κορυφή του βουνού, «κοιτάζει» το Καλέντζι από 2.124 μέτρα ύψος. Ανεβαίνοντας προς τον Προφήτη Ηλία, θα δείτε πέτρινους πύργους που χρησίμευαν για να επικοινωνούν παλιά οι βοσκοί με τους συγγενείς τους.

Καλλιφώνι: Εδώ ξεκινά το ταξίδι του ο Σελινούντας, ενώ πάνω στον ορεινό αυτό όγκο (1.996 μ.) μπορεί να διακρίνει κανείς τις κορυφές Μαχαιράς (1.878 μ.), Ψηλές Κορφές (1.757 μ.), Λεπίδα (1.893 μ.) και Τρεις Γυναίκες (1.795
Άβαταρ μέλους
Alexandros
 
Δημοσιεύσεις: 2596
Εγγραφή: Τετ Ιουν 04, 2008 8:53 pm

Re: Ερύμανθος

Δημοσίευσηαπό Alexandros » Πέμ Νοέμ 20, 2008 1:23 am

ΜΑΡΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΡΑΦΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ.....ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΧΑΜΟΣ........ :clap: :clap:
:u-: :u-: :u-: :u-: :u-: :u-: :u-: :u-:
Άβαταρ μέλους
Alexandros
 
Δημοσιεύσεις: 2596
Εγγραφή: Τετ Ιουν 04, 2008 8:53 pm

Re: Ερύμανθος

Δημοσίευσηαπό maria » Πέμ Νοέμ 20, 2008 1:24 am

Πεταει η ομάδα λεμε!!!!!!!!!!!
:party: :party: :party: :party:
Άβαταρ μέλους
maria
 
Δημοσιεύσεις: 6580
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 9:47 pm
Τοποθεσία: maria@4x4fun.gr

Re: Ερύμανθος

Δημοσίευσηαπό gmak » Πέμ Νοέμ 20, 2008 1:27 am

πεταει πεταει πεταει ακι ακι ακι :drum:
Άβαταρ μέλους
gmak
 
Δημοσιεύσεις: 8593
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:56 pm
Τοποθεσία: gmak@4x4fun.gr

Re: Ερύμανθος

Δημοσίευσηαπό maria » Πέμ Νοέμ 20, 2008 1:41 am

Γενικός πετάει και ταυτοχρόνος απανταει.
¨""Σε σύνδεση: Alexandros, gmak, Google [Bot], grek, kostasmpou, maria, pajerinho ""
Γεια σου grek ......
Άβαταρ μέλους
maria
 
Δημοσιεύσεις: 6580
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 9:47 pm
Τοποθεσία: maria@4x4fun.gr

Re: Ερύμανθος

Δημοσίευσηαπό gmak » Πέμ Νοέμ 20, 2008 1:49 am

ετσι ειναι μαρια...αν δεν μπει να δει το πορτοκαλι χρωμα και τον χαρτη σου σιτε δεν γινεται...εχει παθει εξαρτηση :D
Άβαταρ μέλους
gmak
 
Δημοσιεύσεις: 8593
Εγγραφή: Τετ Μάιος 14, 2008 10:56 pm
Τοποθεσία: gmak@4x4fun.gr

Re: Ερύμανθος

Δημοσίευσηαπό jimmy » Παρ Νοέμ 21, 2008 9:13 pm

Και μια και λέμε για τον Ερύμανθο πάρτε μια γεύση του από την πλευρά του Μοίχα.

http://www.aodp.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=577
Μελλοντικός κάτοχος τετρακίνητου...
Άβαταρ μέλους
jimmy
 
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 17, 2008 10:19 pm
Τοποθεσία: Πάτρα


Επιστροφή στο ΒΟΥΝΟ

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης